

الزامات قانونی و وظایف کارگر و کارفرما
- استفاده از تابلوهای علایم و اتیکتهای ایمنی در کلیه محلها، ماشین آلات و مکانهایی که امکان حذف و ازبین بردن و یا کنترل خطرات از سایر روشها(مثل: کنترلهای مهندسی، استفاده از سیستم های ایمن، حفاظ گذاری و. . .) برای کارفرما مقدور نمی باشد، ضروری است.
- نصب علائم و اتیکتهای ایمنی ذکرشده در این مقررات نمی تواند جانشین اقدامات لازم دیگر جهت کنترل و پیشگیری مانند نظارتهای مهندسی، اصلاح روشهای کاری و ایجاد شرایط کار بی خطر شود، لذا کارفرمایان مکلفند کلیه موارد ایمنی را رعایت کرده و در صورت نیاز از علایم ایمنی استفاده کنند.
- کارفرما موظف است نظارت نماید تا تابلوی علایم طبق مقررات در محل خود نصب و نگهداری شوند.
- کلیه علایم ایمنی جدید و نیز علایم قبلی که قرار است جایگزین شوند، باید مطابق با مندرجات مفاد این آیین نامه باشند.
- کارفرما مکلف است به نحو مقتضی آموزشهای لازم نسبت به مفهوم کلیه علایمی که در نقاط مختلف کارگاه نصب شده اند را به کارگران ارائه داده و نیز اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه ای که در زمان مواجهه با علامتهای ایمنی برای جلوگیری از وقوع خطر ضروری می باشد را به آنان بیاموزد.
- کلیه تولیدکنندگان و فروشندگان تجهیزات و ماشینآلات داخل کشور و نیز وارد کنندگان ماشین آلات خارجی بایستی اطلاعاتی را که به درک بهتر مفاهیم اتیکتهای ایمنی کاربردی بر روی قسمتها و اجزای خطرناک و موردنیاز ماشین آلات کمک مینماید را همراه مدارک راهنما، برگه های اطلاع رسانی ، بروشورها و کتابچه های دستورالعمل کار با آنها به خریداران ارائه نمایند.
- با توجه به جنس خاص اتیکتها، ارائه نسخه ای اضافی از اتیکتهای ایمنی کاربردی بر روی محصول یا دستگاه به همراه سایر مدارک مربوطه توسط تولیدکنندگان داخلی الزامی میباشد.
- در مکانهایی که از علایم ایمنی، حفاظ ها و یا سایر ابزار حفاظتی مناسب بر روی ماشین آلات استفاده شده، الزامی به کاربرد اتیکتها نمیباشد.
- با تغییر شرایط و از بین رفتن احتمال خطر یا شرایط خطرساز در کارگاه و یا پایان مراحل کار لازم است به منظور جلوگیری از گمراه شدن کارگران، علایم نصب شده، سریعاً بطور ایمن پوشانده شده و یا جمع آوری گردند.
- کارفرما مکلف است تابلوی علایم و اتیکتهای ایمنی را در زمانهای لازم تمیز کرده و به دقت از آنها نگهداری نماید تا محتوای آنها به آسانی قابل رؤیت باشد.
- کلیه کارگران موظف به حفظ و نگهداری از علایم ایمنی تهیه شده توسط کارفرما در حیطه وظایف و مسئولیت های خویش می باشند.
- کارفرما مکلف است تابلوی علایم و اتیکتهای ایمنی را در مواقع لزوم ، تعمیر و یا تعویض نماید.
بازدید از تابلوها توسط مسئول مربوطه به منظور پایداربودن، استحکام و ایمنی تابلو و سازه آن باید حداقل در مراحل زیر انجام گیرد:
- قبل از شروع به استفاده از آن
- پس از هرگونه تغییرات و ایجاد وقفه در استفاده از آن
- پس از وقوع باد شدید، طوفان، زلزله و عوامل مشابه که استحکام و پایداری تابلوها مورد تردید قرار گیرد.
- در خصوص دربهای خروج اضطراری، این دربها بایستی با علامتهای خروج واضح و قابل رؤیت مشخص شوند و فاقد هرگونه نشانه یا علامتی غیر از علامت خروج باشند. همچنین دربهای مجاور دربهای اصلی خروج اضطراری که به سمت مسیرهای خروجی منتهی نمیشوند، بایستی مشخص شده و برروی آنها از علایم نشان دهنده این امر استفاده شود.
- از تاریخ تصویب و اجرای این آییننامه ، طراحی ، چاپ ، انتشار ، واردات و ساخت هرگونه تابلوی علامت یا اتیکت ایمنی مربوط به کارگاههای مشمول قانون کار منوط به کسب مجوز از شورای عالی حفاظت فنی (مدیر کل بازرسی کار به عنوان دبیر شواری عالی حفاظت فنی) خواهد بود.
تبصره – نظافت، تعمیر و تعویض تابلوی علایم ایمنی درصورتیکه مغایرتی با مشخصات مجوز نداشته باشد، نیازی به اخذ مجوز جدید ندارد.
- بر اساس ماده 95 قانون کار جمهوری اسلامی ایران کارفرمایان مکلف به رعایت مفاد این آیین نامه بوده و کارگران نیز برابر تبصره 2 ماده فوق الذکر موظف به رعایت مفاد تابلوی علایم و اتیکتهای ایمنی می باشند.
- این آیین نامه مشتمل بر 60 ماده و 18 تبصره و به استناد مواد 85 و 91 قانون کار جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ 31/5/1386 شورای عالی حفاظت فنی مورد تأیید و در تاریخ 86/11/15 به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی (آقای دکتر محمد جهرمی) رسیده است.